14 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Абрикоси: калорійність, корисні властивості

Абрикос (apricot) – деревна садова рослина сімейства розоцвітих. Плоди – м’ясисті або сухуваті кістянки вживають в їжу: вони приємні на смак, дуже поживні і ароматні.

Народився «сонячний плід» в Північно-Східному Китаї і більше 2 століть назад з Піднебесної потрапив в Середню Азію і Вірменію. Звідки був вивезений Олександром Великим. Римляни прозвали абрикос «вірменським яблуком». Ця назва «аrmeniaca» збереглася в ботаніці.

До Росії абрикос потрапив в 17 столітті з Заходу. У царському Ізмайловському саду були висаджені «заморські» дерева: «персикові сливи» і «абрикосові яблука». Саме слово «абрикос» в Петровську епоху було запозичене з голландської мови. У буквальному перекладі apricus значить – «зігрітий сонцем».

Склад абрикоса: вітаміни, мікроелементи і калорійність

Чим ще, окрім захоплюючої історії і цікавої назви, може похвалитися цей плід? Його плоди швидко втамовують голод, збагачують організм вітамінами і мікроелементами.

Що входить до складу (калорійність на 100 г) абрикоса:

Калорії, ккал: 41
Жири – 0,1 г
Білки – 0,9 г
Вуглеводи – 10,8 г

Вміст цукрів у м’якоті доходить до 27%, завдяки чому плоди мають своєрідний солодкий смак. А дубильні речовини надають їм терпкість. Крім того, в цих фруктах присутня невелика кількість крохмалю, декстрину, і інуліну. Лимонна, яблучна і винна кислоти і пектин.

Багатий абрикос вітамінами, що підтримують здоров’я:

Каротин – до 16 мг%. У такій кількості не зустрічається більше ні в одному вітчизняному фрукті.
Вітаміни групи В – В1, В2, В6.
Вітаміну С в свіжих плодах абрикоса близько 10%.
Вітаміни Р і РР.

У плодах містяться важливі для організму мікроелементи:

Солей калію близько 305 мг
Магній.
Солі заліза – 2,1%, (засвоюються організмом набагато краще, ніж з інших джерел).
Кальцій і фосфор.
Йод (особливо багато в вірменських сортах).

Від 29 до 58% жирної олії, близької за складом до персикової і мигдальної, міститься в абрикосових кісточках. Ця олія активно використовується в косметиці. В медицині застосовується для розчинення деяких медикаментів.

Корисні властивості абрикоса

Про користь цих фруктів знали ще в Стародавньому Китаї. Медики тієї епохи активно використовували гарний апетитний плід для відновлення життєво-необхідних функцій організму.

Якщо вживати по 100 г плодів на добу, то можна поліпшити травлення і обмін речовин. Особливо важливо включити абрикос в раціон людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи і зайвою вагою. Завдяки високому вмісту заліза, дуже корисні ці плоди при недокрів’ї.

Магній і фосфор підвищують працездатність мозку і покращують пам’ять. Крім того, магній допомагає швидко зняти підвищений тиск. Тому абрикос може стати відмінним лікарським засобом для хворих на гіпертонію. А кальцій, яким плід так само багатий, приводить в норму нервово-м’язову збудливість.

Це хороше джерело бета-каротину. Цей антиоксидант здатний перешкоджати розвитку раку легенів, горла, шлунка і стравоходу. Для отримання необхідної дози вітаміну А, досить з’їсти кілька абрикосів, або випити 150 г соку в день.

Абрикосовий сік засвоюється легше, ніж плоди. Він дуже корисний вагітним жінкам, завдяки високому вмісту солей кальцію і заліза. Дуже ефективно діє при дисбактеріозі і нормалізує кислотність шлунка.

Курага містить легкозасвоювані вуглеводи, як і свіжі плоди багата вітамінами і мікроелементами. А солей калію в куразі міститься в 6 разів більше. Це робить фрукти незамінними в профілактиці і лікуванні аритмії і серцевої недостатності. При запаленні нирок вони виводять з організму шлаки.

Жирне абрикосове масло успішно застосовують як засіб від кашлю при ларингіті, бронхіті і навіть бронхіальній астмі.

Цілюща і кора абрикосового дерева. Відвар здатний відновлювати пошкоджені мозкові клітини після порушення мозкового кровообігу.

Шкода і протипоказання абрикоса

Не рекомендується вживати абрикоси при зниженій функції щитовидної залози і при захворюванні гепатитом. Каротин, що міститься в плодах, у таких хворих не засвоюється і тому приймати чистий вітамін А доцільніше.

При цукровому діабеті не слід їсти ці фрукти, так як вони містять велику кількість сахарози (в деяких сортах вона досягає 80%).

Вживання в їжу гірких абрикосових кісточок може викликати сильне отруєння. Рослинний глікозид амигдалин (саме він надає гіркоту), що міститься в них, розщеплюється в кишечнику і утворює найсильнішу тканинну отруту – синильну кислоту. Якщо кісточки солодкі, то їх можна вживати, але не більше 20 г в день.

Комментарии закрыты.