17 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Алича: калорійність, корисні властивості

Алича – плодова рослина з підродини Сливові сімейства Рожеві. Відомо кілька підвидів, в тому числі слива-ткемалі, «вишнєслива», міраболан. Були виділені форми з різноманітним забарвленням плодів – червоного, рожевого, бордового, жовтого і інших кольорів. Алича, слива розчепірена, одна з вихідних форм сливи домашньої.

У дикому вигляді і в культурі алича поширена в гористій місцевості на Тянь-Шані, Балканах, в Середній і Малій Азії, в Ірані, на Північному Кавказі і в Закавказзі, і Молдавії на Півдні України.

У Росії аличу обробляють в Курській, Воронезькій, Брянській і інших областях. Урожайність дорослого дерева до 300 кг.

Калорійність аличі

Алича малокалорійна, отож її калорійність  становить всього 27 ккал на 100 грам продукту.
Білки, г: 0,2
Жири, г: 0,0
Вуглеводи, г: 6,9

Склад і користь аличі

У своєму складі зрілі плоди аличі містять 4-5% цукру, органічні кислоти, пектинові речовини, вітаміни. Поєднання всіх цих речовин в них дуже вдале, завдяки чому і свіжі плоди, і різні приготовлені з них приправи сприяють засвоєнню організмом м’яса і жиру.

Цікаво, що хімічний склад плодів аличі в певній мірі пов’язаний з кольором плода: у жовто-плідних форм особливо великий вміст цукру і лимонної кислоти і майже немає дубильних речовин, а чорноплідна алича відрізняється високим вмістом пектинів.

Приносять користь і кісточки аличі. З них отримують масло, за складом близьке до мигдального, – його в кісточках до 41-43% ваги (якщо не брати до уваги шкаралупи). Аличева олія, як і мигдальна, містить глікозид амігдалин (калоризатор), що володіє здатністю в присутності води і ферменту емульсин розкладатися на глюкозу, бензальдегід і синильну кислоту.

Використання плодів аличі в кулінарії

Плоди аличі смачні, кисло-солодкі, використовуються свіжими і в консервованому вигляді (компот, сиропи, варення, повидло, желе, східна пастила-лаваш з висушеного на сонці пюре з розім’ятих слив, мармелад, сік, вино). Є основним компонентом соусу «Ткемалі».

З соку аличі роблять есенцію для лимонадів. На Кавказі популярний лаваш з м’якоті плодів аличі. Він довго зберігається, має приємний смак, цінується як поживний і дієтичний продукт, попереджає розвиток цинги.

Застосування аличі в виробництві

Є у незрілих плодів аличі і більше прозаїчна, але теж важлива область застосування. У них дуже багато лимонної кислоти – до 14% сухої ваги, і витягти її досить легко. Тому зелені плоди аличі служать джерелом дешевої лимонної кислоти.

Не зникає і шкаралупа аличевий кісточок: ще в 30-х роках з неї почали отримувати активоване вугілля, необхідне для очищення різноманітних продуктів харчової промисловості – від цукру до горілки.

Головне застосування аличева олія знаходить в парфумерії і в виробництві медичних мил. А шрот, що залишається після екстрагування олії, містить до 73% білка і є прекрасною сировиною для виготовлення рослинного казеїну.

Комментарии закрыты.