29 Ноябрь 2014 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Гречка: калорійність, корисні властивості

Гречка - гречана крупа, яка виробляється з пропареного або непропаренного зерна гречки шляхом відділення ядра від плодових оболонок.

Родина гречки – гірські райони Індії та Непалу, де її почали обробляти близько 4 тис. Років тому. До Росії гречка потрапила з Греції, тому й отримала свою назву – «гречка» – «грецька крупа».

Ядриця – цілі і надколоті ядра гречки, виробляється з непропаренного зерна гречки шляхом відділення ядра від плодових оболонок. Ядриця буває першого, другого і третього сортів.

В першу чергу гречка багата мінеральними речовинами, з яких найважливіші йод, залізо, фосфор, мідь та ін. В гречці є вітаміни групи В (В1, В2, В6, В9), вітаміни Е і РР. Зміст цих вітамінів і мінеральних компонентів в 1,5-3 рази більше, ніж в інших крупах, але не тільки ці речовини та висока калорійність гречки роблять її незамінним дієтичним продуктом. Велика частина жирів (2,5 г з 3,3 г) – поліненасичені, рослинного походження і тому сприятливо впливають на обмін жирів і знижують рівень холестерину в організмі. Сприяючи прискоренню обміну речовин, гречка дозволяє прискорити процес зниження ваги.

Гречка багата білками, клітковиною і корисними вуглеводами, які не включаються в процес жироутворення. Особливість білків, які входять до складу гречки, в тому, що вони містять велику кількість незамінних амінокислот. Це робить гречку цінним харчовим продуктом, який за білковим складом порівнюють з м’ясом. За змістом незамінних амінокислот гречка порівнянна з бобовими культурами: бобами, горохом, квасолею.

Незважаючи на свою досить високу калорійність, гречка незамінна для зниження ваги хоча б тому, що сприяє підвищенню рівня основного обміну, а цей ефект дозволяє спалити набагато більше калорій, ніж ті, які ми отримуємо в гречці. Високий вміст клітковини і більш низьке – легкозасвоюваних вуглеводів призводить до того, що тільки незначна кількість вуглеводів підвищує рівень цукру в крові і таким чином включається в жировий обмін.

Білок гречаної крупи містить вісімнадцять амінокислот і близький за своїм складом до збалансованих білків курячих яєць і сухого молока. Білки, що входять до складу гречки, сприяють очищенню організму від радіоактивних речовин і нормалізації росту дитячого організму. Гречана крупа містить комплекс органічних кислот, які сприяють травленню. Гречана каша рекомендується при атеросклерозі, гіпертонії, серцево-судинних захворюваннях, ожирінні, діабеті, захворюваннях травного тракту.

Гречана крупа не гіркне при тривалому зберіганні і не пліснявіє при підвищеній вологості. Отже, давайте дізнаємось, яка калорійність гречки?

Харчова цінність та калорійність гречки

Калорії, ккал: 313
Білки, г: 12.6
Жири, г: 3.3
Вуглеводи, г: 62.1

Комментарии закрыты.