21 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Інжир: калорійність, користь, протипоказання

Всі ми чудово знаємо про користь для здоров’я родзинок, кураги і чорносливу. Сушений інжир при цьому зазвичай залишається поза увагою кошику популярних сухофруктів.

Спробувати свіжі солодкі плоди фігового дерева жителям країн з помірним кліматом досить важко. Інжир – фрукт, який не переносить тривалого зберігання. Недостиглі ягоди їсти не можна через їдкого соку. Під різнобарвною шкіркою зрілих плодів швидко починається бродіння, і вони перетворюються на справжні винні ягоди.

Крім сушених фруктів у продажу є консервовані, а також інжирне варення або джем.

Про користь інжиру наші предки, що населяли Середземномор’ї і Середню Азію, знали все. Недарма смоківниця згадується в легендах Стародавнього Риму, Біблії і Корані. Чим же корисний інжир?

Властивості інжиру

Плоди фігового дерева в далекі часи рятували від голоду воїнів і мандрівників. Свіжий інжир можна назвати концентратом поживних речовин, вітамінів і мінералів. У сушеному інжир збільшується кількість білків і цукрів, що підвищує його поживну цінність.

Склад інжиру

  • велика кількість цукрів від 12 до 70%, що забезпечує виключно приємний солодкий, але не нудотний смак;
  • невелика кількість кислот, яка зменшується у міру дозрівання;
  • білок від 1,3% в свіжих, до 6% в сушених плодах;
  • багато пектинових речовин, що сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину;
  • мінеральні речовини: велика кількість калію і заліза, кальцій, мідь, фосфор, магній;
  • вітаміни групи В, аскорбінова кислота, РР, трохи каротину.

Калорійність інжиру та корисні властивості

Інжир з молоком від кашлю – еталон смачних ліків. Приготувати його легко: настоювати 4-5 плодів на склянці негарячого молока близько 20 хвилин, ягоди при цьому можна розрізати-розчавити, приймати настій виключно теплим.

Лікуванням захворювань органів дихання не вичерпуються цілющі властивості інжиру. Плоди фігового дерева, завдяки збалансованому природою багатющого складу, мають більшу кількість цілющих властивостей.

Дуже висока енергетична цінність – відзнака сушеного інжиру. Калорійність інжиру складає 200-300 ккал, залежно від сорту плодів. Свіжий інжир набагато менш калорійний, близько 50 ккал. Сушені або підв’ялені фрукти корисно вживати при високих фізичних і розумових навантаженнях, після тривалої хвороби, а також коли необхідно набрати вагу.

Народна медицина вважає інжир продуктом, необхідним для харчування в літньому віці. Плоди Фіга повертають колишні сили і енергію, піднімають настрій.

Велика кількість пектинових речовин робить інжир засобом для профілактики атеросклерозу.

Високий вміст калію в плодах забезпечує захист від серцево-судинних захворювань.

Інжир рекомендується як засіб від залізодефіцитної анемії, так як в надлишку містить необхідний мікроелемент.

Відвар і настій з плодів інжиру стане гарною підмогою при простудних захворюваннях завдяки жарознижуючу і потогінну властивостями.

Для травної системи інжир корисний як проносний засіб.

Наявність магнію і вітамінів групи В забезпечує позитивний вплив плодів на нервову систему. Включення їх в меню сприяє поліпшенню настрою, підвищення працездатності.

Також інжиру приписується властивість боротися з різними пухлинами.

Шкода інжиру

На жаль, і цей смачний фрукт має обмеження для вживання.

Висока калорійність інжиру, сушеного і в’яленого, не дозволяє ласувати їм при проблемах з надлишковою вагою.

Винні ягоди протипоказані при будь-яких запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, особливо при виразковій хворобі.

Не варто захоплюватися інжиром при схильності до утворення каменів, при подагрі і інших захворюваннях, пов’язаних з порушенням обміну щавлевої кислоти.

Солодкі плоди фігового дерева протипоказані при цукровому діабеті.

Але якщо ви не страждаєте подібними захворюваннями, не забувайте про інжир при приготуванні домашніх мюслі і каш, компотів і пирогів.

Комментарии закрыты.