21 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Ізюм: калорійність, корисні властивості

Існує версія, що перші родзинки були виготовлені випадково в результаті висихання порції винограду, призначеного для виготовлення вина. Згодом люди визначили, який сорт винограду оптимально підходить для приготування родзинок і сухофрукт став улюбленим ласощами для дітей і дорослих. Прийнято вважати, що висушений виноград корисніший, ніж свіжий. Чи так це насправді, можна вживати сухофрукт під час дієти і скільки калорій в ізюмі?

Яка калорійність в ізюму?

У світі налічується близько 700 сортів винограду, різних за своїм призначенням. Висушити можна будь-який виноград, але родзинки виходять не з кожного виду. Для приготування сухофруктів використовуються виноградні сорти, вміст цукру в яких не менше 20%. Калорійність ізюму  залежить не тільки від сорту винограду, але і від ареалу вирощування, погодних умов під час дозрівання.

Розрізняють 4 основних види родзинок

Ягоди темного або золотистого кольору з кісточкою з солодкою м’ясистою м’якоттю.
Ягоди з кісточкою середньої величини світло-зеленого кольору, калорійність 240-260 ккал.
Кишмиш – родзинки з однойменного винограду, 270-300 ккал
Великі чорні або темно-сині родзинки без кісточок, 250-260 ккал на 100 г.
Кожен сорт родзинок має свої особливі властивості. У кишмиші міститься більше калію, білі ягоди покращують роботу травного тракту, темні сухофрукти впливають на кровотворення, стан судин. Різниця за кількістю калорій в сортах ізюму пояснюється різним вмістом глюкози. Темний виноград містить більше калорій і цукру в порівнянні з білим, а значить і калорійність у нього вище.

Калорійність однієї штуки

Для людей, щодня ведучих скрупульозний підрахунок калорій, родзинки відносяться до тих продуктів, які їдять поштучно. Тому має сенс з’ясувати, скільки калорій в одній родзинці. Вага середньої родзинки 1 г, а велика родзинка важить 2 г. Середня калорійність ізюму приблизно 270 ккал на 100 г. Значить калорійність однієї невеликої родзинки 2,7 ккал, а енергетична цінність великої родзинки 5,4 ккал.

Корисні властивості ізюму

Ізюм, енергетична цінність якого в 4 рази вище, ніж у свіжого винограду, цінується за те, що максимально зберігає всі корисні властивості свіжого продукту. Найбільш корисним вважається родзинки з кісточкою. Висушені ягоди винограду – це джерело органічних кислот, мінеральних солей, вітамінів, калію, фосфору, заліза, натрію, магнію. За змістом калію родзинки випереджають всі інші види сухофруктів, а за кількістю глюкози – свіжий виноград.

Як родзинки впливають на організм:

  • Покращують роботу шлунково-кишкового тракту, легенів, нирок, серця.
  • Чинять заспокійливу дію на нервову систему. Кілька ягід здатні придушити гнів, депресивний стан.
  • Родзинки корисні корисний при перевтомі, допомагає відновитися організму після інтенсивних фізичних навантажень.
  • Регулюють артеріальний тиск.
  • Покращують зовнішній вигляд шкіри, надають омолоджуючу дію.
  • Ефективний засіб для лікування анемії, підвищують рівень гемоглобіну в крові.
  • Завдяки високому вмісту калію в родзинках, усуваються набряки.
  • Захищають порожнину рота від небезпечних бактерій і карієсу.
  • Зміцнюють захисні функції організму.
  • Запобігають ризику розвитку остеопорозу.
  • Беруть участь у формуванні кісткової тканини.
  • Стимулюють роботу головного мозку. Це обумовлено вмістом великої кількості цукрів.

Комментарии закрыты.