5 Май 2015 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Калорійність борщу, харчова цінність

Калорійність борщу, його поживна цінність і смакові якості багато в чому залежать від майстерності господині. Скільки кілокалорій міститься в борщі, розповість таблиця калорійності борщу.

Борщ - одна з найулюбленіших і найпопулярніших перших страв на території колишньої Київської Русі. Борщ – страва досить складна в приготуванні, тому спрадавна вважається, що справжня господиня повинна вміти готувати смачний борщ. Але, як відомо, «на смак і колір – товариша немає», тому і різновидів борщу, і способів його приготування – безліч, і кожна господиня готує його по-своєму.

Основними різновидами борщу є червоний і зелений борщ. Основними інгредієнтами червоного борщу виступають буряк, помідори або томатна паста, м’ясо, капуста, квасоля, морква, картопля, цибуля. Основу зеленого борщу складають щавель, зелень, м’ясо, картопля, морква, цибуля. Невід’ємними атрибутами червоного українського борщу є ложка сметани, а зеленого борщу – ложка сметани і куряче яйце.

Яким би способом не був приготований борщ, він є прекрасно збалансованим блюдом, в якому оптимально поєднуються білки, жири і вуглеводи, а також вітаміни і мінерали, що містяться в овочах і бульйоні, на яких готується борщ. Завдяки цьому, борщ сприяє ефективній роботі печінки, травної системи, забезпечує приплив енергії і високу працездатність обмінних процесів і організму в цілому, виводить токсичні речовини і живить організм корисними речовинами.

Яка калорійність борщу?

Борщ можна назвати «королем супів». Він є досить ситним блюдом, здатним поодинці замінити повноцінний обід. Враховуючи величезну різноманітність рецептів приготування борщу, калорійність окремо взятого борщу можна розрахувати, точно знаючи секретний рецепт приготування борщу тієї чи іншої господині.

В середньому в 100 грамах борщу міститься близько 100 кілокалорій. Однак необхідно враховувати, що тарілки бувають різні, тому калорійність однієї порції борщу може бути в 2-3 рази вище, залежно від місткості тарілки.

Як зменшити калорійність борщу?

Варіюючи наявністю у складі борщу тих чи інших продуктів, можна зменшити його калорійність. Цілком очевидно, що пісний або вегетаріанський борщ, приготовлений на воді, а не на м’ясному або курячому бульйоні налічуватиме меншу кількість кілокалорій. У свою чергу, борщ, приготовлений на курячому або яловичому бульйоні, буде менш калорійним, ніж на свинячому бульйоні.

Справжній український борщ неможливо уявити без сметани і засмажки, які додає йому смакових якостей, але в той же час сприяють значному збільшенню калорійності борщу. Відмовившись від попереднього обсмажування на рослинній олії або жирі цибулі, моркви і буряка, а також використовуючи квасолю замість картоплі, ви зможете перетворити свій борщ практично в дієтичне блюдо – після нього не буде неприємного відчуття тяжкості, при цьому ваш організм отримає всі необхідні йому корисні речовини, що містяться в борщі. Ну а додавати сметану чи ні – вирішувати вам, врешті-решт, невелика ложечка сметани не високою жирності навряд чи зможе вам нашкодити.

Серед супів та інших продуктів харчування, борщ займає чільне місце. Він і повноцінне джерело корисних речовин, і самостійна смачна страва. Не бійтеся почастувати себе і своїх близьких справжнім борщем: червоним або зеленим, наваристим або дієтичним, зі сметанкою або без неї. Тим більше що розважливий підхід до підбору інгредієнтів для борщу, і знання секретів його приготування, дозволять вам насолоджуватися його чудовим смаком без побоювання за свою фігуру і зайві кілограми.

Комментарии закрыты.