19 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Калорійність гранату, корисні властивості

Більшість з нас звикли вважати, що гранат – це фрукт. Ні. Насправді цей кисло-солодкий плід є ягодою, що виростає на гранатовому чагарнику. Діаметр плоду варіюється від 9 до 17 см, а колір його шкірки – від рожевого до темно-червоного. Під шкіркою в величезній кількості перебувають невеликі насіння, оточені соковитою червоною м’якоттю.За насичений, виражений смак і ніби вогненну корону на верхівці граната його справедливо називають царем усіх плодів.

Склад гранату

Гранати – це джерело корисних речовин, необхідних для повноцінного функціонування організму людини.
100 г плоду складаються з:

  • 28-50% шкірки,
  • 50-70% соку,
  • 7-20% насіння.

Їстівна частина граната містить:

  • 1,6% білків (їх складають 15 амінокислот, причому 6 з них – незамінні);
  • 8-20% вуглеводів, основними з яких є фруктоза, сахароза та глюкоза;
  • 0,1-0,7% жирів;
  • 0,2-5,2% клітковини;
  • 0,2-2,6% різних органічних кислот (винну, лимонну, яблучну, борну, бурштинову і щавлеву);
  • 0,2-1,1% дубильних речовин.

Крім того, м’якоть граната багата підвищуючими імунітет фенольними сполуками і в невеликих кількостях містить найпотужніші антиоксиданти – фітонциди, катехіни і лейкоантоціани.

Ці плоди дуже багаті вітамінами і мікроелементами, серед яких переважають:

  • віт. С (аскорбінова кислота) – до 8,7 мг,
  • віт. В6 – 32-280 мкг,
  • віт. В12 – 4-350 мкг,
  • калій (К) – 130-380 мг,
  • фосфор (Р) – 8-70 мг,
  • магній (Мg) – 11-12 мг,
  • кальцій (Са) – 3-10 мг,
  • натрій (Na) – 1-7 мг,
  • залізо (Fe) – 0,3-0,7 мг.

У незначних кількостях гранати містять і вітаміни Е і РР, сірку, хром, марганець, мідь, алюміній, кремній, літій і нікель.

Калорійність гранату

Гранат відноситься до дієтичних продуктів. Калорійність 100 г м’якоті гранату становить 63-79 Ккал. Калорійність гранатового соку – 42-65 ккал на 100 мг, але через яскраво виражений кислий смак його рідко вживають в чистому вигляді. Найчастіше гранатовий сік змішують з іншими фруктовими або овочевими соками, широко використовують для приготування соусів і десертів.

Корисні властивості гранату

Цілющі властивості царя плодів були відомі ще за часів Стародавньої Індії та Греції, вони також широко використовуються і в сучасному світі. Ще б пак, адже всі його частини: і насіння, і шкірка, і м’якоть, і навіть кора гранатника – надзвичайно корисні.

Комментарии закрыты.