19 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Калорійність грейпфрута, склад, користь

Вважається, що грейпфрут – це гібрид солодкого апельсина і помело. У дикому вигляді не зустрічається. Як і інші цитрусові, він легко піддається схрещуванню і боїться заморозків. Введений в культуру в кінці 19 століття.

Калорійність грейфрута

Грейфрут малокалорійний і містить всього 29 ккал на 100 грам продукту.

Склад і користь грейфрута

Грейпфрут – цінний дієтичний і лікувальний продукт. У ньому містяться провітамін А, вітаміни С, В1, D, Р, до 7% цукрів (глюкоза, фруктоза, сахароза), мінеральні солі, органічні кислоти, пектинові речовини, фітонциди, ефірна олія, гіркий глікозид нарингин, який надає, плодам гіркуватий присмак.

Вміщені в плодах грейпфрута глікозиди і вітаміни сприяють профілактиці атеросклерозу, зниження кров’яного тиску.

Грейпфрут сприяє усуненню функціональних розладів печінки.

Грейпфрутова дієта допомагає скинути вагу при ожирінні.

Протипоказання грейфрута

Грейпфрут може дратувати нирки і слизову оболонку шлунка і кишечника. Тому він не рекомендується при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентеритах, коліті і загостреннях запальних захворювань кишечника, а також при холециститі, гепатиті і гострому нефриті.

Не можна приймати одночасно сік грейпфрута і препарати, що знижують тиск. Можуть виникнути такі побічні ефекти, як запаморочення, сильне серцебиття і почервоніння обличчя.

У соку грейпфрута міститься речовина, яка перешкоджає роботі ферменту, що розщеплює ці препарати, в результаті дія препарату виявляється більш тривалою, ніж потрібно. Запивати ліки потрібно лише звичайною водою.

Застосування грейфрута в кулінарії

Плоди грейпфрута їдять у свіжому вигляді. Вони краще за інших цитрусових витримують тривале зберігання, не втрачаючи своїх смакових якостей, і не змінюють свій смак в результаті кулінарної обробки.

З грейпфрутів готують соки, лікери, варення, джеми, їх використовують в кондитерській промисловості. З шкірки плодів роблять цукати, отримують пектин та ефірну олію.

Поливши соком грейпфрута м’ясо, печінку, яловичий язик або тельбухи, можна значно поліпшити їхній смак.

Щоб блюдо з лосося або форелі було смачніше, рибу перед кулінарною обробкою слід вимочити в грейпфрутовим соку близько півгодини, але не більше.

Кислий грейпфрут прекрасно поєднується з морськими продуктами, особливо з рибою і молюсками.

Комментарии закрыты.