20 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Калорійність груші, її склад та користь

Всім відома красуня-груша відноситься до сімейства Рожевих. Груша культивується людиною з давніх часів, перші згадки про це дерево відносяться до найдавнішої історії. Родина груші так і залишається загадкою, втім, є припущення, що спочатку її почали культивувати в Китаї і Персії, після, вона потрапила зі Стародавньої Греції та Риму. Зараз налічується не одна тисяча сортів груші, які поширені по всьому світу.

Якщо говорити про плід груші, то за формою він нагадує лампочку (бувають сорти, плід яких має округлу форму), м’якоть солодка, м’яка. Груша видає неповторний приємний аромат, до речі, чим він сильніший, тим більше в плоді вітамінів. Груші вживають в сирому вигляді, з них варять варення, джеми, повидло, компоти, плоди в’ялять, консервують і т.д. Існує величезна безліч рецептів, в яких фігурує груша.

Калорійність груші, склад і корисні властивості

Груша – джерело вітамінів, тут можна знайти масу корисних речовин. Багата груша клітковиною, глюкозою, сахарозою, фруктозою, каротином. Плоди містять фолієву кислоту, залізо, марганець, мідь, йод, кальцій, магній, фосфор, цинк, пектин, органічні кислоти і дубильні речовини. Крім того, груша містить велику кількість вітаміну А, С, групи В, Е, Р, РР.

Калорійность груш становить 42 ккал на 100 грамів.

Не одне тисячоліття людям відомо про лікарські властивості груші, в народній медицині її використовують для лікування простатиту. І не тільки за одну калорійність грушу полюбляють. Кілька днів застосування грушевого компоту, і настає разючий ефект, а якщо використовувати цей засіб тривалий період, то повне зцілення цієї недуги забезпечено. Для чоловіків у віці «50 і старше» рекомендується для профілактики пити компот або чай з груш-дичок протягом цілої зими.

Груша – прекрасний антимікробний засіб, хвороботворні бактерії не виносять середовища, яку утворюють плоди. Органічні речовини, які містяться в груші, з’єднуючись з соляною кислотою, що входить до складу шлункового соку, мають здатність окисляти їжу, яка знаходиться в шлунку. Дубильні речовини і пектин сприяють тому, що бактерії втрачають свою активність. І ще, плоди груші містять арбутин – антибіотик, що вбиває бактерії. До речі, дика груша більш корисна, ніж її окультурена родичка.

Цей фрукт рекомендують вживати тим, у кого порушена робота підшлункової залози. Справа в тому, що груша містить більше фруктози, ніж глюкози і тому для засвоєння в організмі не вимагає участі інсуліну. При цукровому діабеті і ожирінні грушу обов’язково включають в раціон харчування. Унікальні ефірні масла, які входять до складу плода, підвищують захисні сили організму, допомагають боротися з депресією, мають протизапальну дію.

Не забувайте, що в груші багато мікро- і макроелементів, тому якщо Ви страждаєте швидкою стомлюваністю, втратою апетиту, страждаєте від прискореного серцебиття – Вам обов’язково потрібно їх їсти. Крім того, груша буде корисна при тріщинах на губах, тим, у кого періодично виникають запаморочення, погано гояться тканини і спостерігається сильна сприйнятливість до холоду.

Без достатньої кількості іонів калію неможлива нормальна робота серця і м’язів. Груша багата калієм, тому допоможе зняти втому серцевого м’яза після трудового дня. Якщо в організмі виникає дефіцит калію, то людину мучать безсоння, нервозність, підвищується холестерин, все це негативно впливає на працездатність. Лікування грушами надасть незамінну користь.

Органічні кислоти покращують обмін речовин, стимулюють діяльність нирок і печінки, а також підсилюють процеси травлення. Крім того, кислоти пригнічують розвиток бактерій в товстій кишці і протистоять процесам гниття. Речовина танін має в’язкий ефект, тому компот з груші рекомендують при розладах кишечника. Відзначимо, що при розладах вживати плоди з компоту не слід, так як вони містять грубі волокна, які тільки посилять перистальтику. Якщо людина страждає від запору, то йому навпаки варто побільше вживати в їжу груш.

Компоти з груші рекомендують при запальних захворюваннях сечостатевої системи, так як цей напій благотворно впливає на ниркові балії і сечовий міхур. Призначають по два плоди щодня на десерт тим, хто страждає анемією, грушу слід очистити від шкірки, розім’яти і змішати з двома чайними ложками меду – смачно і корисно! Застосовують сік груші для лікування бронхіту, рецепт ліки наступний: стакан соку груші і десертну ложку настою шипшини перемішати, пити по 1-2 склянки 2 рази на день.

Відзначимо, що лікування грушами можна проводити цілий рік, сухі плоди довго зберігають всі корисні речовини. Втім, є одне застереження – не їжте грушу вранці натщесерце, не запивайте плід сирою водою і не їжте після груші важку їжу. Компот із сухих груш рекомендується як засіб проти кашлю, корисний він при бронхітах і туберкульозі. Грушевий настій виводить шлаки з організму, знижує підвищену проникність капілярів.

Стиглі груші у великій кількості містять дубильні речовини, їх використовують як закріплюючий засіб. Крім того, поєднання дубильних речовин і пектину для захищають слизову оболонку шлунка і кишечника. Грушу рекомендують дітям, у яких виникли розлади функцій травлення (диспепсія), компоти і киселі з цього фрукта мають в’язкі властивості, найкраще вживати їх з відваром овса. Груші здатні поліпшити настрій, зняти втому, заспокоюють серцебиття і мають тонізуючий ефект. У плодах груш міститься мало хлору і натрію, тому їх можна вживати при безсольових дієтах. Груша – хороший сечогінний засіб її радять при нефриті і інших заболеваніях.

Комментарии закрыты.