17 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Калорійність млинців

Прийнято вважати, що будь-які млинці – обов’язково жирні. У класичному варіанті їх готують на жиру, сало або маслі, посипають цукром або поливають медом. Якщо до цього ще додати жирну сметану, сир, згущене молоко та іншу начинку, дійсно продовольство стає настільки калорійним, що може замінити повноцінний сніданок і навіть обід. Але чи всі млинці дійсно калорійні, навіть на молоці?

Отже, давайте порахуємо калорійність млинців з молоком. Для приготування вам знадобиться:

1 л молока 1,5% жирності;
3 яйця;
2 склянки борошна;
50 г цукру;
50 г рослинного масла;
дрібка солі.
Переведемо в калорії (на 100 г):

- 44 ккал;
- 157 ккал;
- 342 ккал;
- 398 ккал;
- 899 ккал.

Тепер перерахуємо калорійність за вагою:

- 440 ккал;
- Вага одного яйця без шкаралупи приблизно 45 г, разом – 135 г. Тоді калорійність – 212 ккал;
- 1368 ккал;
- 199 ккал;
- 449,5 ккал;

Сіль, як і вода, не містить калорій. Тепер підрахуємо загальну калорійність і загальну вагу інгредієнтів.

Загальна вага – 1 635 г
Загальна калорійність – 2668,5 ккал.

Врахуйте, що тисячу шістсот тридцять п’ять г – це вага сирого тіста. Після смаження потрібно зважити всі млинці і порахувати різницю. Припустимо, що вийшло 1435 гр. готового продукту (1635 г. – 1435 г. = 200 г.).

Складаємо пропорцію, щоб порахувати калорійність 100 г млинців:

1435 г – 2668,5 ккал
100 г – х ккал.
Разом: 186 ккал.

Один млинець в середньому важить 40-50 г. Для простоти підрахунку візьмемо вагу 50 г, тоді калорійність 1 млинця – 93 ккал.

Швидше і точніше порахувати калорійність порції. Для цього загальну калорійність розділіть на загальну вагу страви і помножте на кількість порцій. Користуючись таким розрахунком, ви можете порахувати калорійність будь-яких приготованих вами млинців.

Калорійність млинців на молоці в середньому оцінюють в 200 ккал. Наведений вище приблизний розрахунок це підтверджує. Чим жирніше ви берете молоко для млинців, тим калорійніше вони будуть. Також зверніть увагу на цукор. Чим більше його за рецептом, тим більше калорійним вийде блюдо. Крім цього, в даному рецепті не використовувалося вершкове масло.

Чи можна знизити калорійність млинців? 5 супер-способів

Зменшити кількість масла. Якщо у вас є сковорода з антипригарним покриттям, змащувати її маслом не потрібно. Досить добре розігріти. А в саме тісто можна додати 1-2 столові ложки олії. В одній ложці – 17 г, в двох відповідно – 34 г.
Додавати одні білки. Білок практично не містить жиру, він складається на 90% з води. Найкалорійніша і жирна частина яйця – це жовток. Вага білка в середньому становить 25-27 г.
Змішати пшеничне борошно вищого гатунку з борошном грубого помелу. Калорійність пшеничного борошна – 342 ккал, борошна грубого помелу – 280 ккал. У цьому випадку загальна енергетична цінність страви не зміниться, зате млинці стануть більш корисними. В такому борошні більше клітковини і вітамінів.
Як відомо, найкращий спосіб зменшити калорійність млинців – не їсти млинці. Але якщо дуже хочеться, то утримайтеся від будь-якого роду начинок, соусів, сметани, варення, згущеного молока і т.д. Як соусів можна використовувати низькокалорійні повітряні фруктові пюре, наприклад, з гарбуза і яблук. В середньому калорійність таких пюре не перевищує 20-30 ккал на 100 г.
Нарешті, останній спосіб – готувати млинці не на молоці, а на воді. Але в цьому випадку смакові якості значно зміняться.

І ще одна хитрість

Як правило, жінок більше лякає не калорійність з’їденого, а кількість. Тому готуйте млинці якомога тонше. І тоді 3 чи 5 напівпрозорих млинців вже не здадуться такими безпечними. А якщо їх укласти в невелике блюдце, то порція здасться ще більше.

Комментарии закрыты.