20 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Калорійність ожини

Батьківщиною ожини вважається Америка, де вона росте майже на всій території. Ожина поширена в Північній Америці, Євразії. У Росії ожина росте в Краснодарському краї, хоча садівники-любителі вирощують її навіть на території Підмосков’я. Цвіте ожина з травня-червня до осені.

Плоди ожини мають відмінні смакові якості, так як вони можуть сміливо «змагатися» з ароматними ягодами малини, полуниці і корисною смородини. Вона має кисло-солодкий і злегка смолистий смак.

Такі ягоди можна вживати в їжу круглий рік, в свіжому, замороженому вигляді і в різних кулінарних блюдах.

Калорійність ожини

Калорійність ожини складає 31 ккал на 100 грам продукту.

Склад і корисні властивості ожини

У плодах ожини міститься глюкоза, фруктоза, сахароза, каротин, тіамін, аскорбінова кислота. За вмістом вітамінів групи Р ожина значно перевершує малину. Крім того, ожина містить токоферол, пектинові речовини, органічні кислоти (яблучну, лимонну, винну, саліцилову), біофлавоноїди, нікотинову кислоту. В ожині також виявлено досить велику кількість мікроелементів (залізо, калій, магній, фосфор, мідь, марганець та інші).

Ожина багата органічними кислотами, містить дубильні речовини, а також вітаміни A, C і K. Завдяки насиченому вітамінним складом ожина з давніх часів застосовується в медицині (калоризатор). Екстракт листя і настої ягід широко застосовують для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, при пневмонії, як потогінний і протизапальний засіб.

Ожина заспокоює і при клімактеричних неврозах. Рекомендується вживати ягоди ожини при захворюваннях суглобів, запальних процесах в сечовому міхурі і нирках.

Протипоказання ожини

Ожину протипоказано вживати в їжу людям з індивідуальною непереносимістю даного продукту.

З особливою обережністю вживати ягоду при захворюваннях тонкого кишечника і шлунка. У таких випадках варто зупинитися на ожиновому соку з обмеженим вживанням, так з підвищеною кислотністю досить випивати не більше 1 склянки соку в день.

Ожина в кулінарії
Ожина в кулінарії використовується при приготуванні джему, варення, мармеладу, сиропу, компоту, її додають у випічку, фруктові салати і т.д. А також завдяки своєму тонкому аромату ягід французи ними доповнюють лікери, плодові вина і наливки.

Комментарии закрыты.