6 Декабрь 2014 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Калорійність полуниці, корисні властивості

Полуниця - багате джерело вітаміну С. У 100 грамах полуниці його міститься більше денної норми. За вмістом вітаміну С полуниця поступається тільки чорній смородині. У п’яти ягодах середньої величини вітаміну С стільки ж, скільки в одному великому апельсині. А фолієвої кислоти в полуниці більше, ніж у малині та винограді. Якщо щодня їсти ці ягоди, зміцнюються імунна система і стінки судин.

Ароматна, соковита полуниця – прекрасне літнє частування. Ця ягода родом з Америки, але зараз велика кількість її різновидів культивується по всьому світу. Полуницю можна готувати дуже різноманітно, вона прекрасна сама по собі або в вареннях, десертах або випічці.

Полуниця володіє потужним протизапальним та протимікробним впливом. Тому при хворому шлунку її прописують як ліки. Антимікробні властивості полуниці використовуються для лікування запальних захворювань носоглотки і усувають неприємний запах з рота. Полуниця пригнічує розвиток вірусу грипу. Наявність у її складі йоду компенсує його недолік у повсякденній їжі і питній воді. Полуниця має цукрознижуючу дію, тому її включають у харчування хворих цукровим діабетом. Прийом натщесерце 4-6 столових ложок свіжого полуничного соку допомагає при жовчнокам’яній хворобі.

При захворюваннях нирок і сечових шляхів рекомендується весь сезон вживати ягоди полуниці. Краще їсти щодня не менше 400 грамів. При всіх ниркових недугах слід пити відвар з коріння полуниці. Полуниця є природним сечогінним засобом і заспокійливо діє на печінку. Тому при ревматизмі і захворюваннях печінки рекомендується застосовувати полуничну дієту. Протягом тижня потрібно щодня з’їдати по 1,5 кілограма ягід. Саліцилова кислота, яка міститься в ягоді, допомагає і при болях в суглобах. Полуниця дозволяє заповнити дефіцит заліза при недокрів’ї. Це, крім усього іншого, і випробуваний народний засіб при лікуванні екземи, діатезу, шкірного висипу, невеликих ранок. Потрібно просто нанести кашку з полуниці на хворе місце. Ягоди полуниці і відвар з її листя нормалізують обмін речовин і тиск, рятують від безсоння. Полуниця – відмінний профілактичний засіб від таких хвороб, як атеросклероз і гіпертонія.

Існує полунична дієта. Три дні протягом місяця потрібно харчуватися тільки цією смачною ягодою. Вживати її можна без обмежень, якщо не заважає алергія. Полуниця – сильний алерген. Схильним алергії потрібно зменшити її споживання. Або запивати її будь-яким кисломолочним продуктом. Полуниця також протипоказана при підвищеному виділенні шлункового соку, тривалих шлункових і печінкових кольках і апендициті. Маленьким дітям і вагітним жінкам полуницю і напої з її листя треба вживати з особливою обережністю.

В даний час аромат полуниці активно застосовується в косметичній галузі. Але, на жаль, в більшості випадків, це тільки аромат, а не екстракт. На полицях магазинів можна знайти величезну кількість гелів для душу, піни для ванн, кремів для тіла, мила, флаконів дитячої парфумерії та інших засобів з ароматом полуниці. Набагато рідше зустрічаються засоби гігієни з екстрактом справжньої полуниці.

Купувати потрібно темно-червоні ягоди без вм’ятин, якщо збирати з грядки – потрібно залишати хвостик, так як з ним ягоди зберігаються довше. Їх можна зберігати в холодильнику, але вони ароматні при кімнатній температурі. Їх можна заморожувати в пластикових контейнерах на рік.

Перед вживанням полуницю можна промити під проточною водою або просто витерти паперовим рушником. Хвостики зрізати гострим ножем. А тепер докладніше про калорійність полуниці.

Харчова цінність та калорійність полуниці

Калорії, ккал: 30
Білки, г: 0.6
Жири, г: 0.4
Вуглеводи, г: 7.0

Комментарии закрыты.