18 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Калорійність вареників

Вареники, як правило, відносять до страв традиційної слов’янської кухні. І найбільше вони поширені на Україні. Прийнято вважати, що вареники схожі з пельменями та безліччю страв з класичної китайської кухні. І основною відмінною рисою таких страв є начинка, а також їх зовнішній вигляд. Наприклад, італійські равіолі – це маленькі пельмені з начинкою з телятини. Тісто для них готується таке ж, як і для локшини. А традиційні вареники можуть готуватися з різноманітною овочевою і фруктовою начинкою. Їх прийнято подавати в гарячому вигляді з вершковим маслом і сметаною, що в свою чергу підвищує калорійність вареників.

Різновиди і користь слов’янського блюда

На сьогоднішній момент різновидів вареників існує стільки, скільки використовують начинок під час приготування. У давні часи, дотримуючись релігійного календаря, готувалися пісні начинки, такі як тушкована капуста, картопляне пюре, ягоди, сухофрукти. Також використовувалася варена квасоля, гречана і пшоняна каші. У сучасному суспільстві начинка залежить від уподобань кулінарів. Можна виділити такі її види, як рубане м’ясо або птах, гриби, овочі, картопля, сир і фрукти. Відповідно і від кожного виду начинки залежить калорійність вареників. А за зовнішнім виглядом вони можуть приймати напівкруглу, квадратну або трикутну форми.

Основним складом вареників вважається тісто і начинка. Тісто може готуватися на кефірі, дріжджах або воді. Після ретельного його вимішування, воно розкочується в тонкий шар. З нього вирізують певної форми шматочки, в які загортається начинка. Після цього краї тіста защипують. А самі вареники відварюються у воді до їх спливання. Для здоров’я людини користь це блюдо надає тільки в тому випадку, коли даний продукт виготовлений в домашніх умовах або є високоякісним напівфабрикатом промислового виробництва. Корисні властивості, також як і рівень калорій в варениках, обумовлені лише їх складом. Слід зазначити, що в варениках, які приготовлені на пару, зберігається набагато більше корисних властивостей. Вони легше засвоюються організмом. Наприклад, вареники з фруктовою начинкою збагачують організм вітамінами, пектином і мінеральними речовинами. З м’ясної – білками, фосфором, залізом і калієм. А ось традиційна начинка з сиру містить кальцій, який необхідний для зубів. Також в ній знаходиться фосфор, який сприяє правильному формуванню кісткової тканини людини. А калорійність вареників з сиром складе приблизно 248 ккал на 100 г. Якщо таке блюдо подається разом зі сметаною, то калорійність складе 349 ккал. Вареники з сиром серед всіх видів вважаються найвищими за рівнем енергетичної цінності продукту.

Скільки калорій в варениках?

Щоб правильно встановити, скільки калорій в варениках, необхідно знати їх склад і спосіб приготування. У зв’язку з цим, всі підрахунки енергетичної цінності можуть приймати орієнтовні показники. Але в будь-якому випадку, дане блюдо відносять до висококалорійної їжі, так як в його склад входить борошно. Енергетичну цінність вареників з сиром в готовому вигляді можна вирахувати в домашніх умовах. І це зробити дуже легко. У процесі приготування страви необхідно зважувати кожен інгредієнт окремо. Тобто, спочатку слід вирахувати загальну калорійність тіста, а потім начинки. Після чого необхідно скласти отримані цифри калорійності і ваги. Далі, щоб встановити калорійність вареника в сирому вигляді, потрібно розділити загальне число енергетичної цінності всіх інгредієнтів на їх загальну вагу. І таким чином ми обчислимо рівень калорій в одному варенику. Слід пам’ятати, що при варінні продукти збільшують свою вагу за рахунок води, але зберігають калорійність. Щоб встановити калорійність вареника в готовому вигляді, потрібно дізнатися їх вагу після відварювання. Після чого слід розділити загальне число калорій всіх складових на вагу готових вареників. Але можна скористатися готовими таблицями калорійності продуктів і страв. У них надається інформація про зміст білків, жирів і вуглеводів в тому чи іншому продукті харчування, а також їх енергетичну цінність. Наприклад, калорійність вареників з сиром і вишнею, приготованих на пару, складе 189 ккал. Вареники з печінкою, подані зі сметаною, складуть 246 ккал. Вареники з грибами по калорійності дорівнюватимуть 196 ккал. Вареники з вишнею – 201 ккал, а також вони включають в свій склад 1 г білків, 5 г жирів і 46 г вуглеводів. Найбільш низькокалорійними є вареники з малиною. Їх енергетична цінність становить 89 ккал. А у вареників з квашеною капустою трохи більше – 134 ккал. Вареники з черешнею по своїй калорійності складуть 192 ккал.

Калорійність вареників з картоплею

Калорійність вареників з картоплею дорівнює всього лише 221 ккал на 100 г. готового продуту. Це надає можливість включати їх до складу дієтичного харчування. Та й до того ж картопля за своїми корисними елементами є цінним продуктом. У ній міститься крохмаль, а також різні вітаміни, наприклад, А, В, РР і С. А, як відомо, дані елементи здатні зміцнювати імунітет людини. Крім цього, в даній овочевій культурі міститься значна кількість амінокислот і з’єднань калію. Вони необхідні організму для правильного функціонування серця. А біофлавоноїди сприяють зміцненню стінок судин, а також надають їм еластичність. Хоча калорійність вареників з картопляною начинкою вважається низькою, але вони здатні наситити повноцінну сім’ю. І для цього достатньо буде всього лише 1 кілограма продукту. Вареники з картоплею можна придбати в магазині – це істотно заощадить час. Але найкращим варіантом стануть домашні. Тим більше що вони легкі і швидкі в приготуванні. Вони володіють відмінним смаком, особливо якщо їх подавати з домашньою сметаною. Але в цьому випадку їх енергетична цінність буде трохи вище.

Комментарии закрыты.