14 Декабрь 2014 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Кефір: калорійність та користь

Кефір – дуже корисний для людського організму продукт молочнокислого бродіння, який надає позитивну дію на весь організм, а особливо на процес травлення, на формування здорової бактеріального середовища кишечника.

Можна сказати, що, завдяки цьому продукту, кишечник функціонує саме так, як це задумано природою – внесок кефіру в профілактику кишкових розладів неоціненний.

Кефір має безліч корисних властивостей, а саме: має на організм імуностимулюючу дію; допомагає боротися з хронічною втомою; допомагає при порушеннях сну і порушеннях нервової системи; має сечогінні властивості; сприяє виробленню травних соків; здійснює очищення організму, зокрема шлунка і кишечника; чудово вгамовує спрагу.

Як стверджував великий російський біолог І.І. Мечников, причина старіння організму безпосередньо пов’язана з процесом травлення. Головна причина старіння – розкладання їжі, окислення, гниття і денатурація білків в травному тракті. Мечников вважав так: «Ми старимся через те, що самоотравлюємося гнильними речовинами з власних кишок». Підтверджує цю теорію орнітологія: так як у птахів немає товстого кишечника, і вони звільняються від продуктів травлення прямо на льоту, не затримуючи отрути в організмі – то живуть вони вельми довго. Наприклад, відомо, що страус, у якого є товстий кишечник і всі супутні гнильні процеси в організмі – живе втричі менше орла, всього лише близько тридцяти років.

Для запобігання старіння і поліпшення функцій кишечника, запобігання в ньому гнильних процесів І.І. Мечников запропонував використовувати молочнокислі бактерії, що містяться і в кефірі. На думку великого вченого, дві склянки кефіру в добу прекрасно впливають на організм, покращують травлення, продовжують життя на третину і здатні вилікувати задавнені хвороби.

Кефір має на організм людини пробіотичну дію. Позитивно впливаючи на мікрофлору кишечника, він нормалізує обмін речовин в організмі в цілому і травний процес в кишечнику зокрема. Кефірні грибки, що містяться в кефірі, – це сукупність симбіотичної безлічі дріжджів, молочнокислих стрептококів і паличок, різних мікроорганізмів, оцтовокислих бактерій.

Завдяки саме такому складу кефір запобігає і перешкоджає формуванню розвитку в кишечнику патогенної, хвороботворної мікрофлори і здатний відновити в кишечнику мікробіоценоз. Основа лікувальних властивостей кефіру полягає в бактерицидності молочнокислих мікроорганізмів у відношенні до збудників туберкульозу, деяких шлунково-кишкових інфекцій.

Таким чином, дійсно можна стверджувати, що профілактика у вигляді декількох склянок кефіру в день здатна запобігти кишкові захворювання, сприяє перемозі над дисбактеріозом, зокрема викликаним антибіотерапією.

У порівнянні з молоком, кефір у багато разів краще засвоюється організмом. Амінокислоти і вітаміни в кефірі знаходяться в легкозасвоюваному вигляді, тому кефір рекомендується літнім людям, дітям і видужуючим після хвороб. Дітям кефір рекомендується давати після восьми місяців, починаючи з невеликих порцій.

Вчинена кефіром на організм дія залежить, насамперед, від його «крепкості», яка визначається терміном і тривалістю процесу дозрівання кефіру. Напій розрізняється по накопиченню спирту, вуглекислоти і за рівнем кислотності на слабкий (однодобовий), середній (дводобовий) і міцний (тридобовий). Чим вище «крепкість» напою, тим активніше він здатний очищати організм, тим сильніше його вплив на вироблення травних соків. Однодобовий кефір, як дієтичний, допомагає при запорах, а тридобовий – навпаки, допоможе при діареї і газоутворенні.

Різновиди кефіру, такі, як біфікефір, бифидок, біокефір, – розрізняються за кількістю біфідобактерій в їх складі. Ці біфідобактерії тонізують стан організму, підвищують імунітет, захищають від негативного впливу антибіотиків, оптимізують роботу кишечника, знижують ризик онкологічних захворювань. А тепер про калорійність кефіру та його харчову цінність.

Калорійність кефіру 1% жирності

Калорії, ккал: 40
Білки, г: 2.8
Жири, г: 1.0
Вуглеводи, г: 4.0

Калорійність кефіру 3,2% жирності

Калорії, ккал: 56
Білки, г: 2.8
Жири, г: 3.2
Вуглеводи, г: 4.1

Комментарии закрыты.