25 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Мак: калорійність, склад, корисні властивості

Мак – рід трав’янистих рослин сімейства Макові. Мак вирощують в Європі і Середній Азії з епохи неоліту. Його насіння – одна з найстаріших приправ, наприклад, їх оболонки знайшли при розкопках доісторичних пальових будівель в Швейцарії. Часто макових зерен чомусь побоюються, посилаючись на наркотичні властивості нібито знаходячогося в них опію. Насправді опій (висохлий на повітрі молочний сік) отримують тільки з незрілих коробочок, ще до розвитку насіння.

Мак – старовинна харчова та лікарська рослина. Макове масло використовується в кондитерському і консервному виробництві, а також в парфумерії і при виготовленні фарб для живопису. Масло має хороший смак, вважається одним з кращих рослинних масел. З нього роблять високоякісну оліфу і лак. А макуха служить кормом для худоби і птиці.

Калорійність маку

Калорійність маку складає 505 ккал на 100 грам продукту.

Склад маку

Насіння маку містить багато жиру 50-60%, а також білки і цукор. Пелюстки рослини містять жирної олії 44%, понад 20 алкалоїдів, вітамін С, флавоноїди, глікозиди, антоціани, органічні кислоти і камедь.

Корисні властивості маку

Мак здавна використовували в народній медицині. Вживали його як протиглисний засіб, відвари насіння пили для поліпшення травлення, воно має заспокійливий ефект при бронхітах, а також макове «молочко» з розтертих з водою насіння давали дітям і дорослим в якості снодійного, болезаспокійливого засобу при тяжких запальних захворюваннях. Листям маку натирають бородавки, а з пелюсток роблять настоянки і відвари, які приймають при кашлі, безсонні, перевтомі, катарі шлунка, як загальний заспокійливий засіб.

Мак в кулінарії

У їжу вживають тільки насіння. Ними посипають булочки, калачі, бублики, сушки і інші борошняні вироби, використовують для виготовлення халви і різних кондитерських виробів.

Комментарии закрыты.