25 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Малина: калорійність, користі і протипоказання

года малина дійсно вабить нас своїм приголомшливим ароматом і неймовірним смаком. Але особливу цінність їй надає унікальний вітамінно-мінеральний склад. Хочете дізнатися більше? Читайте нашу статтю.

Малина (анг. Raspberries) є напівчагарником сімейства Рожевих, висотою до півтора метрів. Вона може бути дикоростучою і культивованою. Примітно, що Росія знаходиться в числі перших країн по вирощуванню малини, тому «ведмежу ягоду» в цій країні заготовлює кожна господиня. Батьківщиною цієї ягоди вважається Азія. Відомо, що Пліній Старший в першому столітті н.е. дав назву малині Rubus (червоний колір) Idaeus (в честь гори Іди). Ця рослина відрізняється невибагливістю, тому росте практично всюди. Її найближчими родичами є морошка, ожина і костянка. Налічується близько 600 видів.

Незважаючи на перевагу за розмірами садової малини перед лісовою, жоден сорт садової не зрівняється з дикою, оскільки остання набагато духмяніше і корисніше для здоров’я. У дрібних плодах лісової міститься найбільша кількість активних компонентів.

Менш корисною вважається жовта малина, ніж червона. Сорт чорної малини, виведений в Америці, містить найбільшу кількість вітамінів, але зустрічається вкрай рідко. Вченим вдалося також вивести такі сорти, де не потрібна опора і підв’язка пагонів – так звані «малинові дерева». Стебла у них жорсткі і пружні, а плоди дуже великі.

У порівнянні з полуницею, малина проявляє антиоксидантні властивості на 50% краще, а в порівнянні з ківі – на 300%.

Заліза в малині більше, ніж в інших ягодах (до 3,6 мг). За кількістю заліза її випереджають тільки аґрус і вишня.

Склад: вітаміни і калорійність

У малині містяться саліцилова, яблучна, лимонна кислоти, цукри (сахароза, фруктоза і глюкоза), дубильні речовини, вітаміни РР, В9, В1, В2, С (26 мг на 100 г), провітамін А, клітковина, пектин, мікроелементи (мідь , залізо, кальцій, калій, кобальт, цинк, магній). У листі багато флавоноїдів, а в насінні – бета-ситостерин і жирні олії.

Калорійність малини на 100 г – 52-62 ккал:

Білки – 1,4 г
Жири – 0,8 г
Вуглеводи – 14,6 г
Цукор – від 4 до 5,4 г

Корисні властивості малини

Раніше, за часів Київської Русі, вранці любили пити узвар з журавлини і малини – цей чудодійний напій покращує травлення і відмінно втамовує спрагу. Сьогодні ж під час простудних захворювань нас завжди «виручає» чай з ложечкою малинового варення. Користь малини неоціненна – вона здатна знижувати температуру, а все через дії саліцилової кислоти. Крім жарознижуючого, їй властива кровоспинна і антитоксична дія.

Невелика порція ягід допоможе відновитися після нервових зривів, так як в ній багато міді, а мідь, як відомо, включають до складу лікарських антидепресантів.

За яких же захворюваннях цей плід проявляє всі свої корисні властивості? Її обов’язково потрібно включати в щоденний раціон людям з гіпертонією, недокрів’ям, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, слабким імунітетом, для зниження рівня шкідливого холестерину. У малині багато біофлавоноїдів, що захищають від раку. Навіть віруси золотистого стафілокока, пліснявого гриба і спори дріжджів відступають перед фітонцидами, що містяться в малині. Люди давно навчилися використовувати антисептичну властивість листя, – з них готують настойки для лікування герпесу.

Плоди не завдають шкоди жіночому здоров’ю, а, навпаки, дуже корисні через високий вміст фолієвої кислоти (для зачаття і виношування дитини). Можна заварити чай з листям малини – в них є корисні речовини, що допомагають кращому функціонуванню мускулатури кишечника і матки. Але все ж, занадто часте вживання цих ягід небажано при вагітності – втім, як і будь-якого іншого продукту.

Низька калорійність робить її такою популярною і в методах схуднення. Всього, приблизно 55 ккал на 100 г дають можливість насолодитися смаком плодів і наситити свій організм корисними вітамінами і мікроелементами.

Шкода і протипоказання малини

Вживання малини може завдати шкоди тим людям, хто страждає сечокислим діатезом, хворобами нирок або подагрою. Їсти її при сечокам’яній хворобі теж небезпечно – щавлева кислота, яка присутня в малині, сприяє утворенню в нирках і сечовому міхурі осаду оксалату кальцію.

При наявності алергії на аспірин малина протипоказана, так як в ній присутній саліцилат. У всьому іншому ці прекрасні ягоди корисні і калорійність їх дуже низька, тому їжте їх на здоров’я, і ​​бажано в свіжому вигляді або на худий кінець – в замороженому!

Комментарии закрыты.