11 Январь 2017 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Манна каша: калорійність і користь

Манна каша. Простіший і знайомий продукт складно уявити. Любов і ненависть злилися воєдино в ранковому блюді, який став кошмаром з грудочками для безлічі дітей. Однак не стільки смакові переваги роблять манну крупу спірною, скільки корисні властивості і дієтична цінність. Чи варто робити натиск на нелюбимій страві під час складання меню дитини? Скільки калорій в манній каші? Чи корисна крупа для тих, що худнуть? Давайте піднімемо завісу таємниці.

Користь і шкода манної каші

У порівнянні з іншими членами групи дана крупа має унікальне походження. При відсутності однойменного злакового джерела (як овес, гречка, рис) продукт отримують з пшениці, що пройшла грубий помел до утворення крупинок 0,75 мм (дрібний помел дає борошно). Особливість виробництва манної крупи впливає на набір корисних властивостей: рейтинг «позитивних якостей» значно нижче, ніж у багатьох побратимів. Чому в підсумку блюдо стало настільки затребуваним?

Дієтичний продукт «манна каша» (калорійність розглянемо нижче) володіє однією незаперечною перевагою: при перетравленні відбувається його повне засвоєння вже в нижніх відділах кишечника, який паралельно очищається від надлишків слизу. Так що включення в раціон манної каші на воді обов’язково при наявності захворювань шлунково-кишкового тракту.

Дане блюдо сприяє швидкому відновленню організму, схильного виснаження, в післяопераційний період. Продукт багатий простими вуглеводними сполуками, швидко і надовго втамовує голод завдяки високій поживності.

Баланс БЖВ манної каші на 100 грам можна представити таким чином:

жири – 3,2 г (28%),
вуглеводи – 15,3 г (60%),
білки – 3 г (12%).

Крупа містить досить мало клітковини, так як в процесі помелу верхній грубий шар зерна знімається – 3,6 грама (100 г). Для порівняння: у вівсянки даний показник зупиняється на 6 грамах, у сочевиці – на 11,5 грамах. Організм легко переробляє даний продукт, отримуючи натомість великий енергетичний викид.

Калорійність манної каші

Відстежити точну енергетичну цінність страви практично неможливо. На поживність продукту впливає безліч змінних: густота страви, обсяг порції, вибір і поєднання доданих інгредієнтів, жирність молока.

Консистенція страви залежить від індивідуальних переваг, так що звернемо увагу на способи приготування.

Калорійність манної каші на 100 грам варіюється в першу чергу від додаткових компонентів:

для 100 грам сухої крупи калорійність становить 330 одиниць,
калорійність манної каші на воді (100 г) – 79 ккал (при разваривании обсяг продукту збільшується в 10 разів, тому поживність приготованого варіанту відрізняється від вихідного),
для густої манної каші, звареної на воді, калорійність піднімається до 100 одиниць (100 г),
калорійність манної каші на молоці залежить від жирності останнього – для 3% показник зупиниться на 98 ккал (100 г), манна каша – калорійність на молоці з маслом зросте до 120 ккал (100 г), калорійність манної каші на молоці з цукром варіюється в залежності від консистенції – 90 120 ккал (100 г), молочна манна каша з маслом і цукром – калорійність дає найвищий показник у вигляді 155 одиниць (100 г).

Крім ідеального доповнення оздоровчого раціону медичної дієти манна каша включає вітаміни і мінерали, які благотворно впливають на організм в цілому:

кальцій – зміцнення кісткової тканини,
цинк – відновлення імунної системи,
фосфор – підвищення енергетичної засвоюваності,
калій – налагодження роботи серцевого м’яза і нирок,
магній – оздоровлення м’язової тканини,
вітамін Е – посилення мозкової активності, відновлення нервової системи,
фітин (вітамін групи В) – зниження ризику дистрофії печінки і появи злоякісних пухлин.

Вітамінно-мінеральний комплекс манки програє іншим крупам, однак надає незаперечний позитивний вплив на загальний стан здоров’я. Сніданок у вигляді манної каші на молоці з цукром ідеально підійде активним людям, що відносить ранковий прийом їжі до основного поповненню енергетичного запасу на день.

Непогрішних продуктів не буває. Дане блюдо може негативно впливати на організм в разі неправильного вживання, що в більшій мірі стосується дитячого меню: манна каша протипоказана до рочку, в подальшому рекомендується обмежитися однією порцією в тиждень.

Негативні сторони виражаються в наступному:

1. Недостатній вміст корисних мікроелементів посилюється властивостями фітину, що перешкоджає засвоєнню кальцію, заліза і вітамінів і підвищує ризик розвитку у дитини спазмофілії і рахіту.

2. Індивідуальна непереносимість глютену (клейковини) стає перешкодою до вживання продукту. У дітей надлишок даної речовини провокує виникнення алергічних реакцій і целіакії, порушує процес всмоктування корисних елементів через витончення слизової оболонки кишечника.

3. Брак в організмі ряду мікроелементів (кальцію) передбачає відмову від страви. Для дітей неповноцінний хімічний склад манної каші повинен поповнюватися додаванням в продукт фруктів і овочів.

Включення страви в раціон харчування дорослого обмежується нестандартними реакціями на глютен, дефіцитом вітамінів і мінералів і високою поживністю продукту в поєднанні з швидким засвоєнням (важливо, скільки ккал в манній каші).

Комментарии закрыты.