18 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Виноград: калорійність та харчова цінність

Виноград – рід рослин сімейства виноградні і їх плоди, в зрілому вигляді являють собою солодкі ягоди. Батьківщиною винограду є Азія. Сортів винограду безліч, тільки на території Росії і країн СНД росте близько 3000 його сортів. Плоди винограду є кулясті ягідки, зосереджені в пухко або щільно зібрані грона. Забарвлення ягід залежить від сорту винограду – світло зелені, бордові, жовті, темно фіолетові, темно сині, чорні та ін.За смаком сорти винограду можна розділити на чотири групи:

  • Звичайний (поєднання кислоти і солодощі в різних співвідношеннях)
  • Пасльоновий (трав’янистий присмак, схожий смак ягід пасльону)
  • Мускатний (в смаку і ароматі ясно відчувається мускатний відтінок)
  • Ізабельний (в ароматі і смаку відчувається характерний присмак, трохи нагадує чорносмородиновий, суничний або ананасовий)

Виноград, один з найсмачніших фруктів, і до того ж є цінним джерелом вітамінів групи В (В6, В1, В5, В9, В2), К, С, Р, А, Е; мінерали – калій, кальцій, натрій, йод, залізо, фосфор, цинк, магній і селен.В склад винограду (в 100г) також входить: вода – 80 г, білки – 0,2 г, жири – 0,1 г, вуглеводи – 16,2 г, клітковина – 0,9 г; органічні кислоти – яблучна, щавлева, винна, лимонна.

Яка калорійність винограду

Калорійність винограду становить 63 ккал/100 г.

У кулінарії виноград використовують у складі салатів і десертів, в кондитерських виробах для прикраси тортів. Виноград їдять як десерт в свіжому вигляді або в сушеним у вигляді родзинок. З винограду виготовляють соки і компоти. Для приготування різних вин використовують вибрані сорти винограду, які повинні відповідати спеціальним вимогам. З кращих сортів винограду виготовляють найкращі вина – Неббіоло, Рислінг, Шардене Каберне, Совіньйон, Шираз, Неббіоло.

Користь винограду полягає в допомозі при лікуванні закрепів, нетравлення шлунка, втоми, захворювання нирок, профілактики катаракти. Виноград містить також флавоноїди, які є дуже сильними антиоксидантами, які здатні зменшити збитки, завдані вільними радикалами і уповільнити процес старіння.
Через його видатні терапевтичнї цінності, виноград корисний для лікування астми. Виноград сприяє збільшенню рівня окису азоту в крові, тим самим запобігаючи утворенню тромбів і знижуючи ймовірність виникнення серцевих нападів. До того ж антиоксиданти присутні у винограді, здатні запобігати окисленню холестерину, який блокує кровоносні судини. Користь винограду також незаперечна при лікуванні захворювань нирок.

Не тільки ягоди, а й сік із стиглих виноградних ягід має корисні властивості. Виноградний сік може бути домашнім засобом для лікування мігрені. Його необхідно випивати рано вранці, не змішуючи додатково з водою. Виноградний сік, виготовлений з світло зелених ягід, заповнить запаси заліза в організмі і запобіжить втому. Регулярно випиваючи стакан виноградного соку ви отримаєте, миттєвий заряд енергії та бадьорості. А антиоксиданти, присутні у винограді, забезпечать необхідний імпульс імунній системі.

Виноград дуже корисний в лікуванні закрепів. Він виступає як проносний засіб, так як має в своєму складі органічні кислоти, цукор і целюлозу. Він також здатний полегшити хронічні запори, надавши тонізуючу дію на кишечник і шлунок. Виноград може надати користь і в лікуванні розлади шлунка.

За підсумками проведених досліджень було виявлено, що сік з сортів винограду має фіолетове забарвлення, яке допомагає в запобіганні раку молочної залози. Дослідження також показали, що виноград може поліпшити роботу мозку і запобігти віковій втраті зору.

Виноград містить з’єднання, зване птеростилбен, яке має здатність знижувати рівень холестерину. У свою чергу, сапоніни, які присутні в шкірці винограду, можуть запобігти поглинання холестерину. Бордовий виноград володіє сильними антивірусними і антибактеріальними властивостями і може захистити від інфекцій. Він також допоможе вилікувати вірус герпесу.

М’якоть винограду, а також віноградні кісточки використовують в народних рецептах як відмінний пілінг засіб (наприклад, маска (пілінг) для рук на основі винограду), а також для запобігання появи зморшок на шкірі.
Однак виноград може заподіяти і вред. Шкідливо вживати виноградний сік і виноград при таких захворюваннях як: діабет, діарея, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, ожиріння.

Комментарии закрыты.