19 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Вишня: калорійність, корисні властивості

Вишня – дієтичний продукт, що володіє відмінними смаковими якостями в поєднанні з користю. Завдяки насиченому смаку її використовують у фармацевтиці, щоб ліки було приємніше приймати.

Яку калорійність має вишня

На 100 г продукту:

Калорійність, ккал – 50
Білки,г – 1,1
Жири, г –  0,4
Вуглеводи, г – 11,5
Глікемічний індекс – 32

Корисні властивості вишні

За кольором стигла вишня, що має приємний кисло-солодкий смак, буває червоною і темно-червоною. Вона містить органічні кислоти, мінеральні речовини, мікроелементи, пектинові речовини, фолієву кислоту, антоціани, вітаміни А, С, і РР.

Що тільки не роблять з плодів вишні! Варення, джем, компот, екстракти, наливки, лікери, сиропи, вина … Її можна їсти в свіжому вигляді, в сушеному, консервованому.
У вишні корисно все – плоди, кісточки, в яких міститься жирне масло, ефірне масло, амигдалин, листя, з яких готують сурогат чаю і які використовують при солінні овочів, і навіть кора – в ній є дубильні речовини, кумарин, амигдалин.

У плодах вишні є рідкісна корисна властивість її речовини оксикумарину, яке сприяє нормалізації згортання крові. Завдяки цій властивості вживання вишні вбереже від тромбів, які можуть привести до інфаркту.

Вишня врятує і від недокрів’я, тому що в її плодах високий відсоток заліза. Свіжі плоди і сік з вишні вживають як відхаркувальний при бронхіті. Але вишня також може бути і небезпечною – якщо проковтнути багато кісточок вишні, можна отримати сильне отруєння – так як в кишечнику міститься в кісточках глікозид амигдалин розкладається під впливом гнильних бактерій, і, отже, утворюється синильна кислота.

Комментарии закрыты.