19 Декабрь 2016 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Волоський горіх: калорійність та користь

Волоський горіх – це потужне дерево, що досягає у висоту 35 метрів. Воно має товстий стовбур, покритий сірою корою і велику крону. Основне місце зростання волоського горіха в дикому вигляді – Кавказ, Середня і Мала Азія, країни Балканського півострова. У США, Китаї та на півдні Росії культивується як плодове дерево.

Плоди волоського горіха, званого також жолудями богів, представляють собою кісточку (несправжню кістянку). Іншими словами, структура волоського горіха схожа зі структурою абрикоса, сливи, персика та інших плодів, кісточка яких покрита соковитою і дуже товстою оболонкою. Плід волоського горіха також визріває на дереві в м’якій оболонці, від якої він позбавляється після дозрівання.

Волоський горіх: склад і калорійність

Хімічний склад волоського горіха може змінюватися в залежності від ступеня зрілості плода. Це є основною особливістю волоського горіха. У засушеному вигляді плоди горіха зберігають всі корисні властивості. До складу плодів входять білки в діапазоні 8-21%, жири від 45 до 77%, вода – 5%, вуглеводи – 10%.

Калорійність горіхів на 100 грамів продукту складає 648 ккал. До складу ядра волоського горіха входять: вітаміни К, РР, Е, група В, провітамін А, вільні амінокислоти (глутамін, валін, серин, аспарагін, цистин, фенілаланін, гістидин), мікроелементи і мінеральні речовини (залізо, магній, фосфор, кальцій , цинк, калій, йод, кобальт). До складу волоського горіха входить також вітамін С, однак великі його кількості зустрічаються тільки в недозрілих плодах. У міру дозрівання плоду волоського горіха вміст вітаміну С в ньому значно зменшується.

Властивості і користь волоського горіха

Як говорилося вище, волоський горіх, калорійність якого досить висока, складається на 77% з жирів, здебільшого ненасичених, майже не містять холестерину.

Горіх волоський рекомендується дієтологами в якості ефективного продукту для угамування почуття голоду, зміцнення м’язів, відновлення енергетичного запасу організму, зняття почуття втоми.

Волоські горіхи можна приймати навіть в період дотримання дієт. Калорійність одного горіха дозволяє відновити сили без ризику набрати зайву вагу. Тому що худнуть можна приймати по два або три горіхи за один прийом.

У волоському горісі міститься велика кількість йоду, тому плоди включають до складу лікувального харчування хворих, які страждають захворюваннями щитовидної залози. З тієї ж самої причини волоський горіх рекомендується включати в меню тим, хто проживає або працює в умовах несприятливого радіаційного фонду.

Плоди волоського горіха рекомендується приймати при простудних і серцевих захворюваннях, нервових розладах. Волоський горіх позбавляє від глистів, нормалізує шлункову секрецію і зміцнює печінку. Плоди використовують також для лікування анемії, нормалізації артеріального тиску. Волоський горіх володіє зміцнюючими властивостями, тому його використовують для відновлення сил після пологів, операцій, травм, важких захворювань. Плоди горіха нормалізують роботу імунної системи, тому його рекомендується приймати годуючим матерям, вагітним жінкам, людям похилого віку та дітям молодшого шкільного віку. Регулярне вживання горіхів сприяє поліпшенню пам’яті. Рекомендована щоденна порція – до п’яти ядер. Саме таку кількість плодів сприяє повноцінному насиченню організму вітамінами і мікроелементами.

Комментарии закрыты.