4 Декабрь 2014 - Калорійність продуктів    Комментарии отключены

Хурма: калорійність, корисні властивості

Батьківщиною хурми швидше за все є Китай, звідки вона поширилася в Східній Азії, потім почала вирощуватися в Японії. Тільки в кінці 19 століття про хурму дізнався весь світ. Налічується від 200 до 500 різновидів хурми.

Харчова цінність хурми

Плоди круглі або овальні, схожі на томати, важать до 500 г, в’яжучі на смак. Шкірка гладенька, тонка і блискуча, від жовтого до оранжево-червоного кольору. М’якоть хурми світліша, в ній знаходяться приблизно 8 кісточок.

Плоди хурми мають велику харчову цінність в основному за рахунок вмісту в них глюкози і сахарози. До складу входять також вітамін С, провітамін А (бета-каротин), яблучна і лимонна кислота, багато заліза, кальцію, міді, марганець і калій.

Високий вміст таніну в недозрілих плодах надає хурмі терпкий смак, який слабшає при дозріванні фрукта. Крім того, для позбавлення від терпкого смаку плоди хурми можна заморозити – після відтавання терпкого смаку немає.

Хурма має тонізуючі властивості. Вона покращує апетит, підвищує працездатність, заспокоює нервову систему. У боротьбі з атеросклерозом і серцево-судинними захворюваннями хурма випереджає яблука. У хурмі міститься значно більше антиоксидантів. І хоча міді та цинку в яблуках більше, хурма першенствує за змістом натрію, калію, магнію, кальцію, заліза.

Хурма корисна при хворобах нирок, серця, має сечогінну дію і тонізуючі властивості. Заспокоює нервову систему, підвищує працездатність. Володіє бактерицидною дією відносно кишкової і сінної палички, золотистого стафілокока.

Зазвичай хурму з’їдають як самодостатній плід. Деякі вважають за краще поливати хурму лимонним соком, додавати вершки і цукор. Але м’якоть хурми може використовуватися в салатах, її часто змішують з морозивом або йогуртом, використовують у випічці, желе, пудингах, мусах, роблять з неї мармелади і джеми. Пюріровати м’якоть можна змішати з вершковим сиром, апельсиновим соком, медом і дрібкою солі – вийде досить незвичайний дрессинг для салатів.

У багатьох країнах дуже популярна сушена хурма, з хурми також роблять патоку, сидр, пиво і вино. До речі, незрілу терпку хурму в Японії використовують для приготування саке. Смажене насіння можуть використовуватися як замінник кави.

Хурма є дієтичним продуктом, показаним при розладі травлення завдяки наявності пектину. Вона використовується в народній медицині при шлункових захворюваннях.

Великий вміст цукрів, в основному глюкози і фруктози, підтримує здоров’я серцево-судинної системи, живить серцевий м’яз і при цьому рівень глюкози в крові не досягає піку. Однак не слід вживати хурму при діабеті. А зараз – про калорійність хурми та харчову цінність.

Калорійність хурми

Калорії, ккал: 53
Білки, г: 0.5
Жири, г: 0.0
Вуглеводи, г: 16.8

Комментарии закрыты.