17 Декабрь 2016 - Новини    Комментарии отключены

Боби: калорійність та корисні властивості

Боби – це цінна і смачна культура, яка користується неймовірною популярністю в світі. В особливій пошані смажені боби у американців, які за обідом зможуть з’їсти не менше 1-2 баночок «Бінса». Вже заокеанські жителі змогли оцінити по достоїнству корисні властивості бобів, чого не скажеш про наших співвітчизників.

Дана культура в нашій країні не настільки популярна, вона практично не використовується кулінарами. Хоча про цінність і корисні властивості чув багато хто з них.

Хімічні властивості бобів

На 40% боби складаються з білка, проте багато в них також корисної і цінної клітковини, крохмалю, вуглеводів і рослинних жирів. Цей продукт багатий мікроелементами, серед яких такі: кальцій і калій, сірка та магній, фосфор і залізо, молібден і марганець. Радує шанувальників культури також вітамінний склад, в продукті містяться вітаміни: групи В, РР, С, провітамін А. Справжнє джерело цінних речовин поповнюється пектинами, волокнами і корисними органічними кислотами.

Калорійність бобів

Примітно те, що, незважаючи на поживну цінність продукту, калорійність бобів невисока. Вона становить всього 57 ккал на 100 грамів продукту. При цьому користь бобів для організму просто величезна. Потрапляючи в травну систему, боби обволікають шлунок, що дозволяє зберігати на довгий час почуття ситості. Саме з цієї причини багато панянок, які мріють скинути зайву вагу, позбутися від пари-трійки зайвих кілограмів, в раціон включають блюдо з бобів.

Користь бобів

Корисні боби своїм вмістом. Так, волокна дозволяють швидко знизити рівень щільного холестерину в крові. А молібден, що міститься в культурі, є обов’язковим компонентом ферменту, що нейтралізує шкідливі консерванти і стабілізує рівень цукру в крові.

Цінні амінокислоти, які в достатній для людини кількості містять боби, легко засвоюються організмом. Крім того, в продукті багато харчових волокон, які нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Цей продукт лікарі рекомендують вживати людям при хворобах судин і серця, оскільки в продукті досить багато калію.

Користь бобів також прихована і в багатому вітамінному складі. Якщо регулярно вживати в їжу продукт, можна зробити своє волосся густими і сильними, а нігті здоровими. А секрет в тому, що в бобах багато вітамінів групи В. Вони, до слова, також дбають і про стан шкіри, подовжують молодість, запобігають ранні зморшки.

Дієтологи радять вживати в день близько 100 грамів бобів тим людям, які хочуть знизити рівень щільного холестерину в крові. Уже через два тижні рівень «шкідливого» холестерину помітно знижується. Для підтримки здоров’я, як відзначають фахівці інституту АМН, в рік потрібно з’їдати близько 15-20 кг продукту.

Шкода бобів

Їх не радять включати в раціон людей похилого віку, а також тим, хто страждає від хвороб підшлункової залози.
Не рекомендується включати в свій раціон боби і тим, хто страждає від недуг шлунково-кишкового тракту.
Протипоказаний продукт і при подагрі, гострому нефриті в силу того, що в культурі багато пуринових речовин.
Не рекомендується їх їсти і при панкреатиті, гепатиті, запорах і коліті.

Комментарии закрыты.