20 Декабрь 2016 - Новини    Комментарии отключены

Гречана каша: калорійність, користь

Каша з гречаної крупи, привезеної на Русь з Візантії, є традиційною стравою в нашій місцевості. В наші дні її готують в кожному будинку. Розберемося, в чому ж користь і шкода гречаної каші?

Склад і калорійність гречаної каші

Висока харчова цінність гречаної каші визначається хімічним складом гречаної крупи. Вона відрізняється, перш за все, великим процентним вмістом рослинного білка і разом з вівсянкою лідирує за змістом амінокислот серед інших круп: 12-15% на 100 г крупи.

Склад гречаної каші відрізняється і високим вмістом заліза, це робить її корисною при анемії і в дитячому харчуванні.

Багата гречка йодом, вітамінами групи В, в ній до 68% крохмалю (складні вуглеводи) і до 1,5% клітковини. Завдяки цьому очевидна користь гречаної каші як безцінного дієтичного продукту для звичайного раціону і для лікувального харчування.

Енергетична цінність приготованого блюда може змінюватися в залежності від способу приготування і приправ.

Калорійність гречаної каші на воді і молоці становить відповідно 98-110 і 140 ккал.

Користь і шкода гречаної каші

Крім того, що гречка є високопоживним дієтичним продуктом, вона володіє багатьма корисними властивостями. Шкідливих властивостей у гречки не виявлено.

Корисні властивості гречаної каші

  • має антиоксидантну дію, здатна виводити продукти радіації і іони важких металів;
  • виводить надлишок холестерину;
  • високий вміст рослинної целюлози запобігає запори, пригнічує гнильні бродіння в товстому відділі кишечника;
  • рекордний вміст заліза робить гречку незамінною при анемії;
  • допомагає зберегти зір;
  • підвищує життєвий тонус, сприяє фізичної та розумової активності.

Цей продукт обов’язково повинен бути присутнім в раціоні діабетиків, хворих на ожиріння, дітей будь-якого віку. Дітям гречку дають з самого раннього віку в якості прикорму, оскільки крім високої поживності крупа ще є гіпоалергенним продуктом.

Рецепт гречаної каші для грудничка відрізняється тим, що підготовлену крупу дрібно розмелюють в кавомолці (блендері). Помел повинен бути дрібніше манної крупи. Для приготування береться:

  • мелена гречка і вода: 1 ч. л. на 100 мл води;
  • кашу треба варити 15 хвилин в товстостінній каструльці на невеликому вогні, постійно помішуючи;
  • в готову кашку можна додати молочну суміш.

Каша виходить рідкою, тому грудничку її дають з пляшечки через соску для каш. Для малюків, які вже вміють їсти з ложки, можна робити її більш густий: на 100 мл води беруть 2 ч. л. меленої гречки.

З 7 місяців в гречану кашу для дітей можна додавати молоко, цукор і масло, за умови, що дитина не схильна до алергії.

Комментарии закрыты.